Ahad, 29 Mac 2009

Waktu Kecil Dulu.

Pergi melawat Muzium Negara bersama orang yang penuh kasih sayang. Tiba-tiba teringat kisah dulu-dulu...

Rasanya last sekali pergi Muzium Negara ni sewaktu berumur 12tahun kot. Abah dengan mak yang bawa time tu. Memang abah rajin bawa anak-anak dia pergi jalan-jalan kalau cuti sekolah. Termasuklah pergi ke Muzium ni. Walaupun dah beberapa kali pergi, tapi kalau ada saja cuti sekolah, mesti abah rasa macam nak bawa lagi.

Abah ada cakap, abah bawa jalan-jalan ni nanti senang kalau cikgu tanya, Tidaklah terpinga-pinga sangat. Kira dapatlah juga gambaran. Antara persoalan yang cikgu dah pernah tanya dan spider dah pun jawab:-

C: Dah pernah pergi Muzium?
S: pernah.. (time ni ingat sangat gambar wayang kulit kat dinding atas muzium tu, beberapa kali pergi pun gambar tu lagi, tapi semalam pergi gambar wayang kulit dah tak ada.)

C: Dah pernah pergi zoo?
S: Pernah.. (peristiwa tak boleh lupa, bila spider merajuk sebab abah tak bagi naik basikal dalam air tu. Sesebelum tu kalau pergi abah bagi je naik. Sudahnya, konon merajuk, tak nak berganjak dari depan kolam tu, buat muka. Tapi memang tak dapat naik pun, abah dengan mak buat tak tau je, dan buat-buat nak tinggalkan spider, mana boleh tu.)

C: Dah pernah naik feri?
S: Pernah..

C: Dah pernah pergi Pulau Pangkor?
S: Pernah... (paling ingat bila join sama-sama dinner akak-akak dari Kolej Kejururawatan apa ye? Taiping kot.. Huhu tak ingat lak tempat kolej tu.)

C: .Dah pernah pergi Templer Park?
S: Pernah.. (mau nya tak ingat yang ni. Time ni darjah 3 kot rasanya, pergi picnic, mandi manda lepas tu lupa nak bawa spetot dari rumah.. huhu.. sori, cerita ni time spider budak hingusan lagi.)

C: Dah pernah pergi Genting Highland?
S: Pernah... (ni tempat yang spider suka pergi, tapi kena bawa palstik beg 3, 4 helai untuk tadah muntah. Nasiblah dah besar-besar ni tak selalu buat perangai. Mak pun kadang-kadang tengok spider muntah, dia muntah gak sekali.)

C: Dah pernah pergi Sunway Lagoon?
S: Pernah... (time ni tiket baru berapa ringgit je abah bayar, jauh berbeza dengan sekarang.)

C: Dah pernah pergi Dataran Merdeka?
S: Pernah! Ha...yang ni bukan pernah lagi, time darjah 4, 5 macam tu, siap tido lagi kat dataran tu. huhu...

C: Dah pernah pergi Bukit Bendera?
S: Pernah... (tak boleh lupa kereta api dia. Sebenarnya tak ingat keretaapi ke? Macam keretapi, tapi ingat-ingat lupa.)

C: Dah pernah pergi Pulau Pinang?
S: Pernah... (yang naik feri tulah, kemana lagi kalau tak ke PP.)

C: Dah pernah pergi Thailand?
S: Pernah... Wups! Buat apa lak kt Thailand kan.. Time tu saja abah dengan mak bawa masuk sempadan. Jalan-jalan beli barang murah.)

Itulah antara tempat-tempat yang abah dan mak memang suka bawa time kecil-kecil dulu.

Tapi yang tak boleh lupa, abah bawa pergi tempat kerja dia time spider darjah 4 rasanya. Dia bawa masuk kapal terbang yang tak bergerak. Time tu abah kerja Subang Airport. Tapi harap maklum, bukan pilot kapal terbang ye, pilot shuttle bus je ok... Abah pun bawalah masuk naik kapal terbang yang tak bergerak tu. Pastu abah cakap, nanti kalau cikgu tanya dah pernah naik kapal terbang? cakap pernah... tapi tak bergerak.. kukikui... Itulah abah yang selalunya memang kelakar pun.


So, semalam spider masuk Muzium, tapi tak sangka juga tiket dia cuma RM2 je.. Tak naik-naiklah kot agaknya kan. Dulu-dulu lagi murah, tu yang abah suka bawa agaknya kot. Ntah-ntah free. Spider memang tak ingat. Saja nak share cerita dulu-dulu.. hehe...

5 ulasan:

wbgstories berkata...

Spider..takper, nanti ajak husband honeymoon kat paris ker..ha blh naik kapal terbang yang terbang..

tapi takleh tahan lah kes tak bwk spetot tu.. sama macm kes akak dedolu.. sekolah rendah gak la..

redspider crystal berkata...

haha...yeke kak..
saya dah cakap dah yg kita ni kdg2 tingtong memang sama jer...
cuma sometimes akk lebih ckt..kikiki..
akakkk jugakkk....

Sutera Batik berkata...

Huhu.. tibe2 lak terasa nk g zoo negara...

NURUL berkata...

wah best laa kalu pi zoo negara...huhuhuhu :)

redspider crystal berkata...

Hihi, macam Cuti Cuti Malaysia lah pula.
Tapi g Zoo memang bez pun Sutera Batik n kak Nurul.
Pergilah ye nnt ajak hubby masing-masing.
Tgk animal show sekali pukul 1100pagi and 3.00 petang.

Blog Widget by LinkWithin