Rabu, 18 Mac 2009

Budget dan Keinginan.

Semalam, lepas balik kerja, pergi PKNS dengan kak Siti and Haida. Nampak satu baju kebaya ni cantik. Warna hitam, sulam bunga meron2 pink camtulah. So, yang girl jaga gerai baju tu cakap harga kebaya tu RM95, tapi kalau betul-betul nak, boleh bagi RM85.

"Mahal lah" dalam hati ni cakap.

Tapi cam nak juga. Tengah-tengah fikir tu, mata ni nampak pula kain pario yang tergantung kat kat dalam gerai tu. Dalam otak ni di padan-padankan kalau kebaya tu pakai dengan pario ni, cantik gak lagaknya. Tanya harga pario tu, RM75.

"Mahal juga" dalam hati lagi.

Dahnya, cakap dengan girl tu, tak apalah, nanti kalau jadi beli datang balik bila-bila.

Keluar je dari PKNS, hati masih terlekat-lekat kat kebaya and pario tu. Lagipun bukan apa, orang yang penuh kasih sayang memang suka tengok spider pakai pario atau skirt. So, tu yang buat lagi hati ni semangat nak beli.

Setelah dicongak-congak, difikir-fikir, darab tambah bahagi semua, yakin dan pasti, nak beli juga kebaya and pario tu. Tapi nak try bargain sampai boleh dapat paling mahal pun RM150 untuk kedua-dua kebaya and pario tu. Untuk memudahkan kerja membargain nanti, nak ajak Haida minta tolong bargain skali. Bargain ni pun nak ada skill juga kan. Kalau tak kita pula balik yang kesian kat penjual.

Ingat nak pergi tengok balik petang ni kat PKNS kebaya and pario tu, takut nanti dikebas orang. Semalam memang saiz tu kena dan baju tu pula berkenan, tapi ada satu je. Sebab tu nak pergi tengok hari ni cadangnya. Tapi orang yang penuh kasih sayang macam tak bagi je..Tak jadilah pergi. Pergi tengok hari Jumaat time lunch hour je. Senang. Tapi kalau baju tu dah dibeli oleh orang lain, nasiblah.. Tak ada rezekilah nampaknya.

Walaupun fesyen kebaya and pario ni dah agak lama, tapi masih lagi intrend sampai sekarang. Lambat lagi kot dah jadi old trend. So, tak apalah rasanya spend lebih sikit tuk sepasang baju tu. Bab duit ni memang spider budget betul-betul. Kalau tak susah sendiri balik kan. Sesiapa yang bergaji besar tu oklah. Tapi spider kena ukur baju di badan sendiri juga. Apa yang pasti dan yang penting, ada orang yang happy nanti.

4 ulasan:

dhila berkata...

sape org yg penuh kasih sayang tu????huhuhu

redspider crystal berkata...

sama dgn penceramah bebas hati tu..hihi..
nnt dhila akn kenal juga..insyllh..
mmuuaahh! lama x kiss dhila kan.

Makcik berkata...

Makcik pun suke pakai kebaya.. Penah beli kebaya nyonya rega RM200++ Tp org penuh kasih syg makcik tak bagi pakai sbb syeksyiii.... Uwaaaaa....

redspider crystal berkata...

makcik- kena dengar cakap org yg penuh ksh syg tu..kn kn..

Blog Widget by LinkWithin